Tavasz a kertben


A késlekedő tavasz miatt csak az elmúlt napokban lehetett hozzálátni a kertészkedéshez. Ha az idő ilyen marad, mint amilyen ezen a hétvégén volt, a természet pillanatok alatt felébred, s az időszerű kerti munkákat azonnal el kell végeznünk. Hol is kezdjük...

 • elõször metsszük meg a díszfákat, díszcserjéket, szőlőt, gyümölcsfákat - még rügypattanás előtt.ha szükséges, végezzünk a gyümölcsösben lemosó permetezést - még rügypattanás előtt.
 • ha a sok eső miatt elmaradt a tervezett őszi gyümölcstelepítés, ültessünk gyümölcsfát most, ahogy ki tudunk menni a telekre, s a föld is alkalmas lesz az ásásra.

 • tisztítsuk meg az évelőágyást, a sziklakertet a lehullott, elszáradt levelektől. Vágjuk vissza a növényeket, ha kell tövig. Ha a fagy kicsit megcsípte a hajtásokat, akkor azokat is vágjuk le.

 • ha tartósan enyhe lesz az idő, bontsuk ki a téli szalma vagy földtakarásból a rózsatöveket. A futórózsákat csak akkor metsszük meg, ha ágai zavarnak, útban vannak. Ha a töveket tavaly telepítettük, a hajtásokat két rügyre vágjuk vissza. A futórózsák nem virágoznak a visszavágás évében. A bokorrózsákat 2-3 szemre, rügyre metsszük vissza minden évben.

 • ha ősszel elmaradt a trágyázás vagy úgy éreztük tavaly, hogy kevés a tápanyag a talajban, vegyünk szerves-vagy műtrágyát és kapáljuk be a földbe. A trágyát a gyökerek közelébe kell juttatni. 5-6 cm mélyre a vetőmagvaknál és 10 cm mélyre a palántáknál. Négyzetméterenként 3-4 kg érett istállótrágyával számoljunk vagy 6 dkg ammóniumnitrát + 6 dkg szuperfoszfát + 6 dkg kálisó adaggal. Ha kombináljuk a kettőt, akkor 1,5-2 kg istállótrágyához adjuk a szükséges műtrágyát.

 • kicsit megkésve bár, de most jött el az ideje a zöldségfélék, virágmagvak vetésének is.


Most nézzük kicsit részletesebben a díszcserjék metszését.

A cserjék metszésekor fontos tudnunk, hogy mikor és milyen ágakon virágzik növényünk.

 • ha a virágok a vesszők oldalán nyílnak tavasszal vagy nyár elején, akkor ezeket a cserjéket kora tavasszal nem szabad megmetszenünk, mert a virágkezdeményeket is levágnánk. Csak virágzás után kell a vesszőket felére, negyedére visszavágni. Tavasszal a letört és elöregedett vesszőket távolítsuk el. E csoportba tartozó növények: az aranyvesszők – Forsythia sp. a rózsaloncok – Weigela sp. a boglárkacserjék – Kerria sp. a téli jázmin – Jasminum nudiflorum, a gyöngyvirágcserjék – Deutzia sp. a korai tamariska – Tamarix tetrandra, a jezsámenek – Philadelphus sp. a díszmandulák – Prunus tenella .

 • azt a cserjét, amelyiken a virágok azokon a hajtásokon nyílnak nyáron vagy kora ősszel, amelyiket a növény abban az évben nevelt, tavasszal bátran metszhetjük. A vesszőket tövig, a vastagabb ágakat elég részben visszavágni. Ezt kell tennünk a mályvacserjével – Hibiscus syriacus, a sudárzsájával – Perovskia sp. a nyári tamariskával – Tamarix petrandra, a cserjés pimpóval – Potentilla fruticosa, a labdarózsával – Viburnum opulus ’Roseum’, kékszakállal – Caryopteris sp. a nyári orgonával – Buddleia sp. a fagyallal – Ligustrum sp. az orbáncfüvel – Hypericum sp. a hortenziával – Hydrangea macrophylla, a barátcserjével – Vitex agnus-castus.
 • vannak cserjék, amelyeken a virágok a vesszők csúcsán fejlődnek ki már az előző évben. Ezeket tavasszal szintén nem szabad metszeni, mert a virágzást is tönkretennénk. Virágzás után ritkítsuk a bokrokat, s az ágak egy részét néhány rügyre vágjuk vissza. Ide tartoznak az orgona – Syringa sp. a bangiták – Viburnum sp.
 • ha a virágok az ágakon fejlõdött termőrészeken nyílnak tavasszal - mint például a borbolyáknál – Berberis sp. japánbirsnél – Chaenomeles sp. díszalmánál – Malus sp. díszcseresznyénél – Prunus sp.- akkor a növény ágait tavasszal vágjuk vissza, ha szükséges. A hosszú vesszőket felére metsszük vissza, és ritkítsuk a koronát. Így a következő évi bimbók kifejlődését elősegíthetjük.
 • Ne metsszük a liliomfát – Magnolia sp. a cserszömörcét – Cotinus sp., a fás bazsarózsát – Phaeonia sp. az ecetfát – Rhus sp. a rododendronokat – Rhododendron sp. Azalea sp.
 • A talajtakaró növényeket sûrûbb elágazódásra bírhatjuk, ha az ültetés utáni első egy-két évben tavasszal és nyár elején visszavágjuk őket. Ilyenek pl. a kúszó madárbirsek – Cotoneaster sp.
 • A kúszócserjéket az első évben két-három rügyre vágjuk vissza, majd ha öt-hat ága kifejlődött, engedhetjük kapaszkodni. Ezután már csak ha szükséges - ha túl sűrű - tavasszal és nyáron nyúljunk a növényekhez. (Futórózsa, vadszőlő, kúszóloncok)


A tavaly ültetett cserjéknél még egységesen kell metszenünk. Az előző évi hajtásokat a negyedére vágjuk vissza. Így bokrosodik növényünk és a következõ években erőteljesebb lesz.


A sövényeket évente kétszer metsszük, tavasszal és júniusban. Tavasszal az előző évben növekedett vesszőket kb. 5 cm hosszúságúra vágjuk vissza. Az erősebb ágakat akár 10 cm-re is meghagyhatjuk. Fontos, hogy a sövény keresztmetszetben trapéz alakú legyen. Így alul szélesebb lesz és ott is éri a nap. Megakadályozhatjuk a felkopaszodást. Júniusban a második metszéskor felére vágjuk vissza a újonnan nőtt hajtásokat. Ha erősebb, vastagabb ágakat vágunk vissza, fontos, hogy elősegítsük a gyors sebelzáródást, regenerálódást és megakadályozzuk a fertőzést. Ne feledkezzünk el a faplaszt használatáról. Ez a faiskolákban spray és kenhető paszta formában is kapható.