Öntözéstechnika

Az automata öntözőrendszer kétségkívül egyedi tervezést igényel, mivel nincs két egyforma kert. A tervezés előkészítésénél több helyi szempontot is figyelembe kell venni, ezért mindenképp szükséges előzetes helyszínfelmérés.

Az öntözőrendszer előnyei:

  • egyik leglényegesebb tulajdonsága, hogy elvégzi a locsolás fáradságos munkáját a kerttulajdonos helyett.
  • időt és energiát spórol meg, valamint nem felejt és nem tolja későbbre a feladatot: a beállított időközönként rendszeresen elvégzi az öntözést.
  • a család távollétében (pl. nyaralás) is elvégzi az öntözést, így nem megy tönkre a kert száraz, meleg időjárási viszonyok között sem.
  • használatával nem történhet túllocsolás vagy elégtelen mértékű öntözés: a berendezés pontosan a szükséges vízmennyiséget adja a pázsitnak és a növényeknek.
  • természetes módon táplálja a növényeket, a természetes esőhöz hasonló, permetező locsolással, ami sokkal jobb a kertnek, mint a slagos, célzott vízsugarú locsolás.
  • működtetése gazdaságosabb, mint a hagyományos locsolás. Egy szakértelemmel tervezett és kivitelezett, jól programozott öntözőrendszerrel rengeteg energia és ezáltal költség takarítható meg (éjszakai locsolásra beállított öntözőrendszernél még a legforróbb nyári napokon is mintegy 50%-kal csökken a kipermetezett víz elpárolgási aránya a manuálisan, napközben végzett locsoláshoz képest).

Az automata öntözőrendszer működése

Az öntözőrendszer szórófejei nyugalmi állapotban észrevétlenül a talajba vannak süllyesztve, csak a víznyomás hatására, öntözéskor emelkednek ki onnan. A szórófejek az öntözőrendszer földbe rejtett csőrendszerén keresztül kapják a vizet.
A vezérlőegység programozható: pontosan a beállított időközönként, elektromos szelepeken keresztül vezérli a víz kijuttatását a kertbe. Az öntözőrendszert a hozzá tartozó távirányítóval akár a karosszékből is irányíthatja.

Az öntözőrendszer felépítése

Automata öntözőrendszer szórófej 

Föld alatti csővezetékek: ezeken keresztül jut a víz az öntözőrendszer szórófejeibe.
Szórófejek: ezek permetezik ki a vizet a növényekre.  Az öntözés végeztével visszahúzódnak a talajba, nem zavarva a látványt vagy egyéb kerti munkálatokat, tevékenységeket (pl. fűnyírás, sportolás).

Öntözőrendszer időzítő elektronika 

Elektromos időzítő elektronika: ez teszi lehetővé a terület megadott időnként történő öntözését és a megfelelő vízmennyiséggel való ellátását.
Egyenletesen elosztja a percenkénti vízmennyiséget és problémamentessé teszi a locsolás. Egy akkumulátor segítségével a vezérlő elektronika áramszünet esetén is megőrzi a beállított programot, de az öntözést ilyenkor nem képes elindítani.

 Öntözőrendszer vezérlő szelep

Elektromos szelepek: ezek 24 V-os (törpefeszültségű) elektromos jelre nyílnak és záródnak, vagyis indítják el és állítják le az öntözést. A szelepeknek a vezérlő elektronika adja az elektromos jelet.

 Esőkapcsoló, esőérzékelő öntözőrendszerhez

Esőkapcsoló: az esőkapcsoló révén az esős időben vagy eső után történő öntözés elkerülhető. Az esőkapcsoló belsejében lévő kis nedvszívó korongok a lehulló esővizet magukba szívják és megduzzadnak tőle. Ezzel átkapcsolnak egy mikrokapcsolót, ami jelzi az öntözőrendszer vezérlője számára az öntözés szüneteltetését. Eső után a korongok az időjárási körülményektől függően, a talajjal közel azonos idő alatt száradnak ki, és aktiválják újra az öntözőrendszert. Az átkapcsoláshoz szükséges csapadékmennyiség szabályozható.


Nyomtatás   E-mail