Blog

Őszi munkák a kertben

Alapvető feladatunk a kert felkészítése a télre, de szaporíthatunk, ültethetünk is növényeket!

Kerttisztítás
Az elszáradt, beteg vagy fertőzött növényeket gyökerestől ki kell húzni és eldobni. Meg kell tisztítani az ágyások földjét, főleg a növények töve körül. Ez megnehezíti a kártevők és kórokozók elszaporodását.

Kerti talaj feljavítása
Ez az időszak kiválóan alkalmas a komposzt bedolgozására a talajba, amivel annak állagát, vízelvezető képességét javítjuk, illetve tápanyag-utánpótlás céljából. Használhatunk saját kertünkben érlelt komposztot és erre alkalmas konyhai hulladékot vagy faiskolában, kertészetben, kertáruházban is vehetünk jó minőségű komposztot. Komposztálást célszerű minden évben végezni, mert ez az egyik legfontosabb dolog, amit a kertünkért tehetünk annak érdekében, hogy a következő évben is könnyedén dolgozhassunk vele!

Ültetés és átültetés
Az ősz kitűnő időszak az átültetésre, mivel a rendszeres esőknek köszönhetően a talajnak elégséges a nedvességtartalma. A föld még meleg a nyárutói és őszi naptól, így a növényeknek elegendő idejük van arra, hogy megtelepedjenek új helyükön, és új gyökereket fejlesszenek.

Ősszel bátran ültethetünk új növényeket is. A tél kezdete előtt ez az utolsó lehetőség arra, hogy némi színesebbé tegyük kertünket. Az őszi virágos növényeket virágládákba, cserepekbe ültessük (pl. krizantém, árvácska, díszkáposzta), amelyek akár az ősz végéig is díszíthetik a kertünket. Többek között a rózsák számára az ősz az ideális ültetési idő, még az első talaj menti fagyok előtt.

Ősszel célszerű ültetni a hagymákat, hogy tavasszal megszépítsék környezetünket ragyogó színű virágaikkal. A kora tavaszi növényeket a megfelelő helyre kell ültetni ahhoz, hogy jól fejlődjenek és virágozzanak. Tavasszal a legjobb a friss, nedves talaj, míg nyáron, az alvó időszakban a száraz és porózus talaj is megfelel. A hagymákat magasságuk két-háromszorosának megfelelő mélységbe célszerű ültetni. Megfelelő szélességű és mélységű lyukat készítve ebbe helyezhetjük bele a hagymát csúcsos végével felfelé, a kimaradt földdel betakarjuk és lenyomkodjuk.

Évelők, bokrok és cserjék, sövények visszavágása
Ideje visszavágni a cserjéket ha sárgulásnak indulnak, lehajlanak az ágaik, vagy öregedni kezdenek. Ez ugyanis annak a jele, hogy növény visszaszívja nedveit a gyökereibe. Ha nem vágjuk vissza, elhalhat.
A bokrokat és cserjéket körülbelül a méretük negyedére kell visszavágni, ez persze nagyban függ a bokor vagy cserje fajtájától. Általában megfelelő információt találhatunk a növény címkéjén, ennek hiányában olvassunk utána vagy érdeklődhetünk kertész szakembernél.

Ősszel kell a sövényeket utoljára visszavágni, ezzel megelőzve a korhadást a nedvesség felgyülemlése esetén. A lombos sövényeket úgy vágjuk vissza, hogy ne keletkezzenek lyukak, mert ezek a tél során nem nőnek be, és a sövény csupasznak marad. A sövényre hullott faleveleket is el kell távolítani, különben nem jut elegendő friss levegőhöz és napfényhez, amitől korhadásnak indulhat.

Gyep-karbantartás
Az alacsony hőmérséklet, téli nedvesség és a gyenge napfény rossz hatással van a gyepre. Az ősszel lehullott leveleket rendszeresen el kell távolítani a gyepről. A gyepen hagyott levelek eltakarják a fényt, így száraz, barna foltok alakulnak ki és beindul a mohásodás. Utoljára november elején kell füvet nyírni. Ilyenkor ne nyírjuk a füvet 5 cm-nél rövidebbre, mivel a hosszabb fű jobban hasznosítja a napfénytés így a gyomok valamint a moha terjedésének is jobban ellenáll.

Javasolt őszi gyeptrágya alkalmazása. Az őszi trágyák alacsony nitrogén és magas káliumtartalmúak. A megnövelt káliummennyiség erősíti a füvet, és javítja ellenállóbbá teszi a faggyal szemben. A hagyományos gyeptrágyák használata ősszel nem javasolt mivel ezek magas nitrogéntartalmuk miatt gyorsítják a fű növését, ami ezáltal érzékenyebbé válik a fagyra.

Az első fagy előtti elvégzendő (kisebb de fontos) további munkák:

A fagyérzékeny növényeket (pl. a rózsákat), ágyásokat betakarhatjuk mulccsal, rőzsével vagy levelekkel, illetve beburkolhatjuk buborékfóliába vagy hasonló anyagba. Lombhullató fák és örökzöldek esetén a törzs körül hagyjunk szabadon egy keskeny sávot, hogy a rágó kártevők kártételét megelőzzük.

Ültetés, szaporítás
Ültethetünk késő ősszel, még a fagyok beállta előtt (tavaszi) virághagymákat. A nyári hagymákat viszont ki kell ásni és jól levegőző tárolóban fagymentes helyre (pl. a pincébe) helyezni .
A túlburjánzott évelőket tőosztással szaporíthatjuk, terjedelmes tövüket ássuk ki és több kisebb darabra szétválasztva újra elültethetjük. Ajánlott most, ősszel sort keríteni erre (nem pedig tavasszal), mert a növénynek így több ideje és esélye lesz újra meggyökeresedni és tavasszal új hajtásokat hozni.

A cserepes növényeket bevihetjük a lakásba, de mindenléppen tegyük őket védett helyre.

A kerti öntözőberendezések karbantartása
Késő ősszel ki kell kapcsolni a vízcsatlakozásokat és leereszteni a vizet a csapokból és az öntözőeszközökből, hogy a fagy kárt ne tegyen bennük. A téli hónapokban védett helyen tároljuk őket.
Le kell szerelni a tószivattyúkat és szükség esetén telepíthetünk jegesedésgátló szivattyút.

Gondoskodás a madarakról
Ha a nyáron nem raktunk ki eleséget a kertünkbe látogató kismadaraknak, az ősz remek alkalom arra, hogy elkezdjük az etetésüket. Az őszi hónapokban ugyanis igencsak megcsappannak és szűkössé válnak a madarak természetes táplálékforrásai.

Végül:
gyűjtsünk ötleteket, tervezzük meg, milyen változtatásokat, újításokat szeretnénk majd megvalósítani.

Információ

Az oldalon található cikkek célja az oldalt látogatók és a téma iránt érdeklődők ismereteinek bővítése. Ezek a tartalmak a forrás megjelölése mellett szabadon másolhatók, felhasználhatók.

Az ANGYALKERT csapata